Csomók Horgászat Praktikák

HORGÁSZ KÖTÉSEK, HORGÁSZ CSOMÓK


Horgászataink során különböző csomókkal-, kötésekkel erősítjük a szerelékeket a horgászzsinórra. Nemárt ha tudjuk, hogy minden egyes csomó kötésével gyengül szerelékünk teherbíró képessége. Fontos, hogy minél strapabíróbb, erősebb csomókat alkalmazzunk. Vannak csomók, melyeket mind monofil, mind fonott zsinórral alkalmazhatunk, ám némelyek csak egyes fajtáknál használhatók biztonsággal.Clinch-csomó

Talán a legismertebb csomózási technika. Forgókapcsok, füles horgok, egyáltalán minden kiegészítő, melynek füle van lehetőséget ad arra, hogy ezt a technikát használjuk. Strapabíró, erős kötés, gyakran alkalmazzuk.

Dupla végcsomó

Szerelékek, előkék végcsomója, segítségével fület képezünk a zsinór végén. Mindenképpen duplán érdemes kötni, így strapabíróbb lesz. Ebbe a fülbe aztán akaszthatunk karabínert, hurkolhatjuk forgókapocsra, műcsalira.Horogkötés 1.

Elmondhatjuk, hogy a szerelék legkritikusabb része a lapkás horgok megkötése, sokszor ezen múlik, elveszítjük-e a megakasztott nagyobb halat. Lapkás horgokat köthetünk fel tehát ezzel a csomóval. Kezdők számára leginkább ezen horgok rögzítése jelent problémát, ám ezen kötés megtanulása egyszerű, stabilan rögzíthetjük vele a horgokat a zsinór végén.
Horogkötés 2.

Füles horgainkat nem csak Clinch csomóval rögzíthetjük. Másik - és némileg jobb - megoldás, ha hasonlóképpen rögzítjük a zsinórra, mint a lapkás horgokat. Kicsit bonyolultabb csomó, de megtanulni ezt sem ördöngösség.


Rapala kötés

Kényes feladat a wobblerek rögzítése. Több kritériumnak kell megfelelni ebben az esetben: legyen stabil a kötés, de mégse akadályozza a wobbler mozgását, mert ez "megölheti" a műcsali képességeit. A Rapala-kötés tökéletes megoldás erre a problémára. A laza hurokban a wobbler jól veret, ám a csomó mégis rendkívül erős.

Tűcsomó

Speciális kötés, pl. a műlegyező zsinór végére köthető az előke ezzel a módszerrel.Palomar csomó

Könnyű, gyors kötés, külföldön gyakorta kötik pl. a műlegyeket a zsinór végére, de tengeri horgászatnál is alkalmazzák. Nálunk ritkán használják, inkább nagyobb méretű horgok esetében célszerű alkalmazni.
Hármascsomó

A Clinch csomó egyik változata, melynél duplán fűzzük át a zsinórt a fülön. Érdemes ezt alkalmazni pl. forgókapcsoknál, ezzel igen strapabíróvá téve a szereléket.

WF csomó

Nálunk igen ritkán használt kötés, nagyon erős, szinte széttéphetetlen csomó. Érdemes ezt használni nagyobb villantóknál, erősebb szerelékeknél, ahol nélkülözhetetlen a csomók megfelelő stabilitása.
 

Zsinórösszekötő csomók

 
 
Albright csomó
horgász csomó

Barrel csomó
horgász csomó

Blood csomó
horgász csomó

Dupla blood csomó
horgász csomó

Composit csomó
horgász csomó

Dupla uni csomó
horgász kötés

Leader csomó
horgász kötés

Nail csomó
horgász csomó

Páternoszter csomó
páternoszter csomó

Sebész csomó I.
Sebész csomó

Előke csomó
horgász kötés

Sebész csomó II.
Sebész csomó